Jaki zawód warto brać pod uwagę?

Przejście ze szkoły podstawowej do szkoły średniej to wielkie wydarzenie, które związane jest z ogromnymi zmianami w życiu dziecka i rodzica. To nowe podręczniki do liceum (https://www.taniaksiazka.pl/tanie-podreczniki-szkolne-na-rok-2020-2021-ksiegarnia-internetowa-a-562.html), gdzie znaleźć można wiele skomplikowanych zagadnień. To nowi nauczyciele, którzy już nie będą tak troskliwi, a na dodatek będą od swoich podopiecznych wymagać o wiele więcej. To miejsce, które tak naprawdę zdecyduje o przyszłości dzieci. Nie można bowiem zapomnieć, że szkoła średnia ro tak naprawdę wybór zawodu, jakie dziecko będzie wykonywało w przyszłości. Czy po liceum ogólnokształcącym można zdobyć dobry zawód? Panuje powszechna opinia, że teraz na rynku pracy “cenne” są tylko osoby, które związane są z przedmiotami ścisłymi. A co w takim razie będzie działo się z humanistami?

Kierunek – język obcy

Humaniści bez żadnego problemu będą w stanie znaleźć dla siebie dobrze płatna pracę… o ile zwiążą swoją karierę zawodową z językiem obcym, a najlepiej z dwoma lub trzema. Osoby, które biegle władają przynajmniej językiem angielskim są w stanie odnieść ogromny sukces na rynku pracy. Dzisiaj można bez najmniejszego problemu nawiązać współpracę z wieloma klientami zagranicznymi, którzy doskonale wiedzą, że Polacy to wybitni specjaliści przykładający uwagę do tego, co robią w pracy. Jak wiadomo – zagraniczne kontakty, to szansa na duże zyski. Dlaczego więc nie wykorzystać takich możliwości, jeżeli zna się język obcy. Osoby dobrze władające nie tylko językiem angielskim bez problemu znajdą swoje miejsce na rynku pracy. Humaniści, którzy mają dar do nauki języków obcych na pewno w przyszłości poradzą sobie z poszukiwaniem pracy w zagranicznych korporacjach lub nawet w lokalnych firmach.

Coaching i szkolenia

Oprócz języków ważne są również takie umiejętności, jak organizacja szkoleń. Dzisiaj ogromny akcent kładzie się na organizowanie spotkań on-line, dzięki czemu można korzystać z nich w dowolnej chwili. Nawet, jeżeli są one organizowane na drugim końcu świata. Młodzi uczniowie, którzy zdobędą takie umiejętności w szkole średniej na pewno poradzą sobie ze znalezieniem pracy. Coaching jest dzisiaj absolutnym numerem jeden z którego korzystają wielkie korporacje, a nawet mniejsze firmy. Absolwenci szkoły średniej, którzy będą potrafili zorganizować czas seniorom jako animatorzy również nie będą narzekali na brak zajęć. Jak więc widać humaniści nie mają się czego obawiać. Zawsze znajdzie się dla nich praca, która nie tylko pozwoli na godziwy zarobek, ale również da satysfakcję.

Szkoła pressfoto - pl.freepik.com